File:RMS Titanic 3.jpg

”I morgon öppnar utställningen Titanic The Exhibition i Norrköping. Många av de svenskar som var med på oceanångaren Titanic som sjönk i april 1912 var östgötar.- Ungefär 10 procent av svenskarna och svensk-amerikanerna var faktiskt från Östergötland och då var det två stora familjer som var med familjerna Andersson och Danbom som reste från Horn utanför Kisa. De var 10 personer plus hemmansägardottern Anna Nysten, säger fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm.

Bild från Wikimedia Commons.

På utställningen i Värmekyrkan i Norrköping kan man se omkring 200 originalföremål och reproduktioner av interiörer. Lena Lind hade släktingar från Långebro Horn i Östergötland som var med på Titanic. På utställningen visas för första gången två föremål som hon ärvt.- Det är ett damur och ett armband. Det är smycken som de hittat i Ernst Danboms ficka, berättar hon. Lena Linds släktingar överlevde inte färden över Atlanten.

Lilian Unosson från Oskarshamn har lånat ut ett brev till utställningen. Hennes mammas kusin reste med Titanic.– Han har skrivit det till sin mor Augusta som bodde i Oskarshamn. Det står ”ni har väl hört att Titanic har gått under men att jag är räddad”. Han berättar att de räddades av ett annat fartyg och att de blev väl omhändertagna, säger hon…”

Texten ovan kommer från artikeln Titanic-utställning öppnas i Norrköping från 29/4 2013 i Nyheter Radio P4 Östergötland. Lyssna på programmet.  Läs också den intressanta artikeln ”Berättelsernas Titanic nu i Norrköping” från hemsidan Kultursidan.nu