File:Action painting 1.JPG

”Paul Jackson Pollock, född 1912 i Wyoming, död  1956 i New York, var en amerikansk målare, centralfiguren inom den abstrakta expressionismen med sin action painting.

Pollock  tillbringade sin barndom i Arizona och växte upp i södra Kalifornien. Han kom att bli förtrogen med de i sydvästra USA bosatta indianernas konst, särskilt deras sandmåleri, och fann inspiration i detta när han skapade sina stora abstrakta expressionistiska målningar.

Konstverket av Jackson Pollock från Wikipedia.

 

Som målare var Pollock inte någon naturbegåvning; han kämpade länge med sin oförmåga att bemästra de traditionella måleriteknikerna. Han beslutade sig för att i formen ge uttryck för denna kamp och sökte göra själva handlingen att måla till dess eget ämne. Pollock övergav palett, staffli och till och med penslar, och började istället att droppa, stänka, kasta och hälla färgen på duken, som vanligtvis låg utlagd på golvet i hans ateljé.” Texten ovan kommer från Wikipedia

 Läs gärna en intressant artikel från bloggen Den tunna linjen om Jackson Pollock. Där finns mycket annan intressant läsning !

Läs också en intressant artikel om Jackson Pollock av Fredrik Larsson 2010. Se fler konstverk här.