Från pressmeddelandet, 2003: När Henry Darger avled i Chicago 1973 hittades ett manuskript på 15 000 sidor i hans hem. Under större delen av sitt liv hade han arbetat på text och illustrationer för eposet Sagan om Vivian flickorna, i vad som är känt som det overkligas riken, av den Glandeco-Angeleniska krigsstormen, orsakad av barnslaveriupproret. Ofta förkortat som det overkligas riken (The Realms of the Unreal).

Efter att ha skrivit sitt epos illustrerade Henry Darger det. Teckningarna är lika komplexa som titeln. Berättelsen och illustrationerna rymmer en fantasivärld som har sagans naivitet och den grymhet som man kan finna i folkloristiska berättelser t.ex. av bröderna Grimm. Nästan alla avbildade är barn. Det goda kämpar mot det onda i form av sju unga flickor, berättelsens hjältinnor, som kämpar mot de elaka glandelianerna. Darger har inspirerat konstnärer inom olika genrer och är en viktig influens för många bildkonstnärer idag.

Brooke Andersson direktör för Museum of American Folk Art i New York, som har en speciell avdelning för Darger, säger: ”Det är en klassisk saga. Krig, kärlek, slagsmål, allt finns med.” Darger utgick från en förlaga när han ritade sina figurer. I hans hem fanns ett arkiv med tusentals klipp från målarböcker, serier och reklam som han använde för att göra figurerna i illustrationerna. Figurerna kalkerades av och färglades sedan. För att kunna få dem i olika storlek lät han kopiera förstoringar av sina olika klipp. På bilderna finns ofta ditskrivna texter som berättar om handlingen.

Både innehållet, metoden och Dargers eget öde väcker uppmärksamhet. Hans verk har sammankopplats med hans liv. Efter att modern dog växte han upp på olika barnhem och levde sedan som en enstöring. Innan hans död kände ingen till hans arbete.”

Texten ovan kommer från Magasin 3 Stockholms konsthall. Läs John Sundkvists recension av utställningen i Svenska Dagbladet 18/10 2003. Klicka på länken för att läsa mera !

”Dokumentären ”in the realms of the unreal” handlar om Henry Darger, en enstöring som lämnade sin lägenhet bara för att gå till jobbet eller kyrkan. Men efter hans död 1973, 81 år gammal, så upptäckte man i Dargers lägenhet hundratals stora konstverk, en 15 000 sidor lång berättelse och en självbiografi.

I Sverige har man kunnat se några av Dargers bilder på Magasin 3, på en utställning för några år sedan. Men nu finns alltså dokumentären ”In the realms of the unreal” på import-dvd.Och för regissören Jessica Yu har det varit en svår uppgift att göra en film om en person som inte umgicks med någon och vars mentala hälsa var oklar. I filmen berättar till exempel hans grannar om hur de mest hörde Henry sitta och prata med sig själv – med flera olika röster.”

Texten ovan kommer från artikeln ”In the Realms of the Unknown”: dokumentär om Henry Darger – ett märkligt konstnärsöde. Kulturnytt, Sveriges Radio.1/8 2005. Klicka på länken för att läsa hela artikeln.

”När Leif Holmstrand och Jonas Örtemark tillsammans skriver en bok om enslingskonstnären Henry Darger är det med enveten, seriell varsamhet. Berättandet och icke-berättandet förändras, revideras, i varje nytt kapitel. Författarna tar om och om igen nya tag, försöker greppa Darger. Och släpper i exakt rätt ögonblick….”

Läs hela recensionen ”Flickor med flätor och snoppar”  av Jenny Tunedal i Aftonbladet från 29/8 2011 genom att klicka på länken.  Läs också en engelskspråkig artikel på Wikipedia.