Vi vill gärna tipsa om andra museer i Västerviks Kommun, och förut har vi skrivit om Almviks Tegelbruksmuseum och Västerviks Museum. Nu har turen kommit till Hjorteds Mopedmuseum. ”  I juni 2008 öppnades portarna. I helt nya lokaler kan du nu botanisera bland över 100 fordon från hela 1900-talet, med tyngdpunkten lagd på mopeder från 1950-70. Så vill du uppleva vackra fordon i fantastisk miljö och en känsla av hela vårt förra sekel skall du besöka Hjorteds Mopedmuseum som ligger mellan Västervik och Vimmerby. Museet uppfyller Riksantikvarieämbetets krav för Arbetslivsmuseer och är medlem i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Allt arbete i Museet utförs ideellt av volontärer.” skriver Hjorteds Mopedmuseum på sin hemsida, Klicka på länken för att läsa mer!

IMG_6726

Hör Bo Ellergren berätta om sitt mopedsamlande och hur mopedmuseet kom till i det här YouTube-inslaget    gjort av GTV i Gamleby. Filmen innehåller även mopedskola ! Du kan också se ett annat YouTube-inslag som är gjort av Torsten Nilsson på Arbetets Museum.

IMG_6710

IMG_6749 Sparta MA 50 – en moped från holländska Spartafabriken från tidigt 50-tal som i det cykeltokiga Holland kom att bli sjuksköterskornas tjänstefordon. ”Otroligt komfortabel och robust bagagebärare berättar reklamen om den. Motor av fabrikat Pluvier. (bilden till vä) Nedan: Bo Ellergren visar en barncykel med medar !

IMG_6764

Hjorteds Mopedmuseum är fyllt med 100-talet mopeder, men det finns också mängder av alla möjliga sorters roliga nostalgiföremål, skyltade på ett trevligt sätt. Ett fantastiskt lärorikt och fint museum – bra skyltar med korta informativa texter på varje moped, och bra guidning av Bo Ellergren. Vi hörde honom också guida tyska besökare. Trevliga historier och demonstrationer – nu har jag tex fått höra hur en tuta till en T-ford låter ! Det finns också möjlighet för enklare fika och glass, och en trevlig trädgård utanför museet där man kan sitta. Kommer ni till Småland och Västerviks kommun – missa inte Hjorteds Mopedmuseum – ni går därifrån med ett nöjt leende !

IMG_6780Hjorteds Mopedmuseum
Falsterbovägen 20
590 91 HJORTED

Öppet: Maj-September: Lördag och Söndag kl.11-17
15 Juni till 20 Augusti: Alla dagar kl.11-17
För önskemål om andra tider eller grupper var god kontakta muséet.
Entré: 50 kr. Under 15 år i målsmans sällskap fri entré.
Kaffeservering
Telefon: