Psykiatriska museet, Gertrudsvik i Västervik bjuder in till Öppet hus på Arkivens dag lörd 11 nov kl 13-15 under temat “Synd och skam”. Hur var det för patienter och anhöriga att leva med psykisk sjukdom under förra sekelskiftet?

En kvinna i lång vit kjol sitter på marken lutad mot en vägg
Kvinnlig patient på S:t Gertruds sjukhus

Program:
Kl  13.00 Kort föredrag: “Skammen över psykisk sjukdom”
Kl 14.00 Kort föredrag : “Skammen över psykisk sjukdom”

En av museets guider berättar om hur skammen över psykisk sjukdom drabbade de sjuka och deras familjer.

Möjlighet till rundvandring på museet. Fri entré. Varmt välkomna! Läs mer 

____________________________________________________________________________________________________________________________

Andra aktiviteter i Västervik på Arkivens Dag: 

Passa också på att besöka Visarkivet, Västerviks stadsbibliotek. Tid 11-14.  De kommer  bl.a att visa  en gammal sångbok från S:ta Gertruds sjukhus. ”Synd och skam – ur visarkivets gömmor på årets nationella tema.” Läs mer om vad som kommer att hända på biblioteket här 

På källarplanet på Västerviks stadsbibliotek finns också Tjust Släktforskarförening. Citat från Arkivens dag:s hemsida:Under Arkivens dag berättar man om ”Fader okänd – vad gör jag?” Förr eller senare stöter de flesta släktforskare på barn vars far och i vissa fall även modern är okänd. Detta var en tragedi för de berörda och en stor besvikelse för forskaren. I en del fall förblir faderns namn en hemlighet, men i andra lyckas man avslöja mannens identitet.” Tid: 11-14 . Tjust släktforskarförening bjuder på kaffe, kaka och släktforskningstips! Besöksadress: Spötorget 1, Västerviks stadsbibliotek, källarvåningen Läs mer om vad som händer hos Tjust Släktforskarförening på Arkivens dag här!

Mer om Arkivens dag – alltid 2:a lördagen i november!